Dates de consum preferent i dates de caducitat.

Sovint anem amb massa presses a fer la compra i no ens fixem amb les dates de caducitat o de consum preferent. Sí, encara que sovint es confonguin, aquests són conceptes diferents. L’un implica risc per la salut i l’altre canvi de gust i/o textura.

Quan un producte porta una data de caducitat és perquè microbiològicament és perible, és a dir, es fa malbé. El fabricant ens està dient que a partir de la data l’aliment no és segur i si el consumim ens podria fer mal. Per contra, quan hi ha una data de consum preferent ens indica que és un producte microbiològicament estable i no hi ha risc per a la salut si el consumim passada la data.

Així, el consum preferent és una recomanació. Amb aquesta data, el fabricant ens dona una garantia que el producte mantindrà les seves característiques i qualitats fins a aquella data, sempre que es respectin les condicions de conservació marcades pel fabricant. Després, tot i que continuarà sent bo, sense ser perjudicial per al consumidor, les característiques poden ser diferents: pot canviar de gust, d’olor, de color, etcètera; però no ens farà mal si ens el mengem. Aquest és el cas de formatges curats, embotits curats o productes esterilitzats (llaunes de conserva, llets UHT, etcètera).

Prendre un producte després de la seva data de caducitat o de consum preferent és responsabilitat del consumidor.

Per contra, quan hi ha una data de caducitat, sí que el producte ens pot fer mal si el consumim després d’aquesta. Tot i que normalment hi ha un marge de seguretat -el fabricant estableix una data de caducitat més curta per assegurar les bones condicions del producte, i també pensant que el producte passa per moltes mans abans no arriba al consumidor final-, cal respectar la data de caducitat, doncs realment prendre aquell producte caducat, encara que sigui d’un sol dia, pot ser perjudicial per al consumidor. En ambdós casos, prendre’l després, o no, és responsabilitat del propi consumidor. I en cas d’un restaurant o altre establiment de restauració col·lectiva, s’entén que el consumidor és el propi establiment. Si aquest servís un producte caducat o havent superat la data de consum preferent, s’hauria de responsabilitzar de les possibles conseqüències.

Així, la recomanació és que sempre es respectin les dates establertes, siguin de caducitat o de consum preferent, per a gaudir del producte amb seguretat i les màximes garanties .

admin's picture
admin

Altimir Ambitècnia Certim t'acompanya en els teus projectes

Comentaris (0)
Afegir un comentari