Informar dels al·lèrgens... Com ho faig?.

  • 0 Comentaris
  • Abril 12, 2017
  • admin
  • 7199 vistes

Una de les novetats més destacables que presenta el nou Reglament relatiu a la informació alimentària facilitada al consumidor (BOPA núm. 6, any 2017), és que cal que tots els productes, tant envasats o no, com fets i servits o venuts a distància, informin dels al·lèrgens que contenen. És a dir, que s’haurà d’indicar a l’etiqueta, o amb un cartellet al costat del producte, o a la carta. N’hauran d’informar tant les grans indústries com el petit restaurant, que també tindrà l’opció d’informar-ne oralment.
El nou Reglament modernitza el marc normatiu i l’adapta a les exigents demandes dels consumidors en consonància amb la normativa europea. El text estableix quina informació s’ha de facilitar i com. Fins i tot ens diu la mida que ha de tenir la lletra de les etiquetes (mai inferior a 0,9mm!). Sincerament, és un text molt farragós i costa d’entendre. Però la idea general amb la que ens hem de quedar és que ara s’ha de donar més informació. L’objectiu del canvi de normativa és que el consumidor pugui conèixer millor el producte i saber quin és el que més li convé.
Caldrà informar segons la nova reglamentació abans de l’1 de juliol del 2018, i pel que fa als restaurants i productes sense envasar, l’adaptació a la norma es pot allargar fins l’1 de gener del 2019. A partir d’aquesta data tothom haurà d’informar dels al·lèrgens.
Tot plegat sembla molt complicat de complir, però pel que fa als productes envasats, la majoria ja duen tota la informació que es demana. Pels comerços a granel només es tracta d’indicar, en el mateix cartellet on es diu què és i el seu preu, els al·lèrgens i l’origen en el cas de les fruites i verdures, carns i peixos, entre d'altres dades.
En el cas dels restauradors hi ha diverses opcions. O bé s’indica a la carta, al costat de cada plat, els al·lèrgens que porta, o bé s’indica amb un cartell que es disposa de la informació i es facilita oralment quan un client ho demana. Sempre, però, caldrà disposar de la informació per escrit, en una espècie de “fitxa tècnica” del plat.
Per complir amb el reglament, n'hi ha prou amb identificar els al·lergògens incorporats via ingredient en un plat. Per ara no cal contemplar les traces que puguin aparèixer com a conseqüència de la manipulació per contaminació creuada.
Ara bé, això no treu que si es vol donar servei al col·lectiu d’al·lèrgics i intolerants alimentaris s’hagin de donar plenes garanties de la no presència dels al·lèrgens, i fins i tot tenir en compte les traces. Si no, si hi hagués algun incident, caldria atendre’s a les conseqüències. El mal ja estarà fet. L’intolerant o l’al·lèrgic ho passaran malament, fins i tot molt malament -si no es reacciona a temps, podria morir i tot!-, i, evidentment, no seran bons ambaixadors de l’establiment.
Tant per complir amb el nou reglament com per donar un servei segur i de qualitat per als afectats d’al·lèrgia i/o intolerància alimentària, podeu comptar amb nosaltres.

admin's picture
admin

Altimir Ambitècnia Certim t'acompanya en els teus projectes

Comentaris (0)
Afegir un comentari