Que els torrons no ens facin mal!.

Sí, per les festes es menja molt. Potser una mica massa, fins al punt que quan algú es queixa de mal de panxa no se li fa cas ni se li dona massa importància i s’atribueix a un empatx. "Massa torrons!". En la majoria dels casos és això. Però també podria ser una toxiinfecció alimentària. Sovint per aquestes dates “oblidem” algunes de les regles bàsiques de la manipulació alimentària. Us posarem alguns exemples.

Un dels primers “errors” que cometem és omplir massa la nevera. La carreguem fins als topes! Segons com, obres la porta i et cau un iogurt a sobre. No volem que ningú es quedi amb gana a casa nostra, i volem poder oferir-li de tot. Doncs la nevera tan plena no funciona correctament, l’aire fred no té espai per circular entre els aliments per refredar-los i mantenir-los a la temperatura que toca: entre els 0ºC i els 4ºC. Així, ens trobem que els aliments estan a temperatures superiors, en les que els microorganismes se senten còmodes i es reprodueixen amb més facilitat.

La nevera tan plena no funciona correctament, i els aliments estan a temperatures en les que els microorganismes se senten còmodes i es reprodueixen amb facilitat

Una altra cosa és que tots volem menjar molt i bo, però ningú (o gairebé ningú -sempre hi ha algun raret) vol passar-se el matí de Nadal tancat a la cuina. Pel que preparem molts dels plats que ens menjarem per Nadal o Sant Esteve a l’avança. Però per fer això i assegurar-nos que els possibles microorganismes no s’hi reprodueixin, caldria refredar molt bé les elaboracions: en aturar les coccions no haurien de passar més de dues hores que els productes poguessin entrar a la nevera. Això és, cal que fem baixar la temperatura del pollastre dels 80ºC als que pot estar dins el forn fins als 8ºC en dues hores, no l’hauríem de deixar dins el forn fins l’endemà. I li hauríem de fer lloc a la nevera, és clar. I a l’hora de menjar-nos-el, l’hauríem d’escalfar i fer-lo arribar com a mínim als 65ºC en el seu centre. A aquesta temperatura els microorganismes moren.

El mateix passa després de servir el menjar. Sovint les restes d’aquests àpats, que podríem menjar l’endemà, s’esperen tota la llarga sobretaula per refredar-se i entrar a la nevera.

Així, el mal de panxa segurament sigui per empatx, però millor si evitem la possibilitat que sigui per toxiinfecció deguda a una mala manipulació, oi?

admin's picture
admin

Altimir Ambitècnia Certim t'acompanya en els teus projectes

Comentaris (0)
Afegir un comentari