Quin mal de cap! Tornen les xinxes.

  • 0 Comentaris
  • Novembre 10, 2017
  • admin
  • 3395 vistes

Durant un temps es van donar per extingides. Però han tornat, i amb més força. La Cimex lectularius, més coneguda com a xinxa dels llits, representa un gran mal de cap quan se’t cola a casa. A part de picar-te i alimentar-se gràcies a la teva sang, de seguida es constitueix en plaga, i és de les més difícils d’eliminar.


Hi ha diverses hipòtesis que expliquen la reaparició de les xinxes, una de les més plausibles, és la globalització: els continus viatges de mercaderies i persones d’un lloc a un altre del món permeten que les xinxes (i molts d’altres insectes) recolonitzin llocs on es donaven per extingides.


Aquesta plaga és un maldecap tant per a particulars com per a hotelers. Et pot sortir molt car tenir aquests hostes! Primer perquè literalment et xuclen la sang, i després perquè normalment es necessiten entre dos i tres tractaments per controlar la plaga de xinxes, amb una quinzena de dies de diferència entre tractaments, ja que aquests insectes s’amaguen en escletxes i fissures, on el producte difícilment penetra, i com que poden passar algunes setmanes sense alimentar-se, cal esperar que surtin de l’amagatall perquè toquin el producte i els hi faci efecte. A més, aquest tractament químic s’ha de reforçar amb d’altres mesures físiques i mecàniques, com l’aspiració o portar els elements infestats a temperatures extremes.

Et pot sortir molt car tenir aquests hostes! Primer perquè literalment et xuclen la sang, i després perquè normalment es necessiten entre dos i tres tractaments per controlar la plaga

La xinxa de llit és un insecte petit -com a molt pot arribar a mesurar 5 mil·límetres-, de color cafè, aplanat i hematòfag -que només s’alimenta de sang-. Cada xinxa femella pot arribar a dipositar cinc ous al dia, el que fa que al llarg de la seva vida adulta puguin tenir entre 200 i 500 fills!


Com que s’alimenten de sang, a la que tenen a mà una font d’alimentació, s’hi queden a prop. Tot i no ser nocturns, sí que aprofiten la nit per atacar. En totes les seves fases, des de nimfes fins a adults, piquen. Normalment ho fan a les zones desprotegides per la roba o els llençols. Així, l’habitual és que et deixin cara, coll, i braços com un mapa. Això sí, és poc probable que puguin transmetre cap malaltia quan piquen a les persones.


L’habitual és que durant el dia s’amaguin en esquerdes i fissures de terres, parets i mobles propers als llits. I des d’allí poden anar colonitzant els espais propers. El ràpid i continu flux de persones i equipatges, especialment en establiments hotelers o albergs, dificulten el control de la plaga.


En una casa, si la infestació es troba al dormitori però l’inquilí, per les molèsties es trasllada al sofà, és fàcil que les xinxes el localitzin ràpidament i s’amaguin també prop d’aquest. De la mateixa manera, en treure els llençols per rentar-los, les xinxes es poden anar desprenent i ocupant d’altres espais. I no és el mateix fer un tractament a una habitació que a tota la casa. En un hotel, o establiment amb un gran moviment de població -albergs, centres d’acollida, ...- això es multiplica, i pot implicar haver de tancar una part de l’establiment. És o no un veritable maldecap?


Així, sempre serà millor adoptar mesures preventives, com revisar periòdicament els matalassos, arreglar les possibles esquerdes i fissures, passar l’aspirador en comptes del drap o l’escombra i, sobretot, avisar a una empresa especialitzada en el control de plagues al més mínim indici.

admin's picture
admin

Altimir Ambitècnia Certim t'acompanya en els teus projectes

Comentaris (0)
Afegir un comentari