Les mans!!.

Per les mans ens hi passa de tot al llarg del dia: la tassa del cafè de l’esmorzar i la torrada, el diari, els diners per pagar la barra de pa -que no vulguis saber per quants llocs i mans ha passat-, les claus, el bolígraf, papers de tota mena, toquem la taula i el teclat o el martell. Fem de tot amb les mans! I després, també ens les portem a la boca. Preparem el dinar i el sopar amb les mans, toquem els ingredients. Fins i tot hi ha cultures on les mans són els únics coberts possibles.

No està prohibit tocar els aliments amb les mans, però cal assegurar-se que les tenim ben netes

Per això és tan important rentar-se les mans, però no només abans de començar a preparar l’àpat, sinó també durant i després. Els aliments porten alguns bacteris que ens poden causar malestar, i fins i tot alguna malaltia greu. Aquests, normalment desapareixen en portar l’aliment a altes temperatures, però mentrestant, allà estan i poden passar de l’aliment a les mans i d’aquestes a altres aliments, i no tots els aliments es couen.

Així, no està prohibit tocar els aliments amb les mans, però cal assegurar-se que les tenim ben netes, ensabonant molt bé primer i esbandint millor després.

Posem un exemple. Entrem a la cuina i ens disposem a preparar una truita de patates i una amanida. Ens rentarem bé les mans en començar, i llavors pelarem les cebes i les patates (aquí l’ordre, pel que a la higiene fa referència, sí que altera el número de vegades que hauríem de passar per la pica). Acte seguit, caldrà rentar les patates i també les nostres mans. Posarem els ingredients a fregir i mentre trencarem els ous i els batrem. Després també caldrà rentar-se les mans per acabar de fer la truita. Si després preparem l’amanida, també ens hem de rentar les mans, i totes les hortalisses. Un cop tot net, les tallaríem i les emplataríem. Haurem d’anar amb compte, si hi volem posar una llauna de blat de moro, per exemple, després hauríem de rentar-nos les mans abans de posar-hi el tomàquet. I per acabar, ens hem de tornar a rentar les mans. En total, un mínim de 5 vegades hem de passar per la pica i fregar-nos bé les mans amb aigua i sabó.

Els guants donen una falsa sensació de neteja i caldria canviar-los cada vegada que es treballa un producte diferent

Alguns defensen l’ús dels guants a la cuina, però aquests donen una falsa sensació de neteja. Caldria canviar-los cada vegada que es treballa un producte diferent o que es toca un estri diferent. En definitiva, cada vegada que sense ens hauríem de rentar les mans. Potser és més fàcil -i econòmic!- rentar-se les mans, oi?

admin's picture
admin

Altimir Ambitècnia Certim t'acompanya en els teus projectes

Comentaris (0)
Afegir un comentari